Strony

czwartek, 23 lutego 2017

Bąbelkowy chrust


Chrupiące, lekkie faworki to obowiązkowy punkt Tłustego Czwartku. Z każdym gryzem zapominamy o zbędnych kaloriach i zatapiamy się cudowny smak.

Składniki ( na około 60 faworków):
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:


Mieszamy 1,5 szklanki mąki, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodajemy żółtka, jajko, ocet i śmietanę. Całość wymieszamy, a następnie wyrabiamy ręcznie podsypując pozostałą mąką, na koniec ubijamy wałkiem przez kilka minut (minimum 15 minut, ale ja często robię krócej). Wyrobione ciasto wałkujemy bardzo cienko i radełkiem lub nożem wycinamy paseczki. Następnie nacinamy na środku każdy pasek i przewijamy róg. Smażymy na dobrze nagrzanym oleju z obu stron na rumiany kolor. Wykładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć z tłuszczu. Gotowe faworki oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego!


Bardzo się cieszę, że tu jesteś! Mam nadzieję, że wpis Ci się spodobał.
Zapraszam do komentowania tu lub na FB. Pozdrawiam!

7 komentarzy:

  1. Oj, zjadłabym! Kojarzy mi się z dzieciństwem, bo moja babcia często robiła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mamy podobne słodkie wspomnienia z dzieciństwa z babcia i faworkami w roli głównej :)

      Usuń
  2. mmmm kradnę przepis.
    u nas wczoraj gościły domowe pączki :) na moim blogu przepis. zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Faworki to klasyka, przy której warto pomyśleć nie tylko o smaku, ale też o wygodzie podania, zwłaszcza gdy przygotowujemy większą ilość jedzenia na przyjęcie lub rodzinny stół. Świetnym rozwiązaniem są https://vi-go.eu/pl/68-kubki-jednorazowe, które pozwalają w prosty sposób serwować np. małe porcje cukru pudru do posypania lub inne dodatki, a jednocześnie zachować porządek i ułatwić sprzątanie po słodkim chrupaniu. Takie detale naprawdę ułatwiają cieszenie się jedzeniem bez zbędnego bałaganu.

    OdpowiedzUsuń