Miód manuka - sposób na wzmocnienie odporności

poniedziałek, 9 września 2019

      Jesienny wiatr, chłodne, deszczowe dni, pierwsze zakatarzone nosy i zachrypnięta gardła. To perspektywa najbliższych tygodni. Warto wspomóc organizm, aby mógł skutecznie bronić się przed przykrymi dolegliwościami jesienno-zimowymi.

     Właściwości prozdrowotne miodów znane są od pokoleń. Towarzyszyły naszym przodkom w utrzymaniu zdrowia i dobrej kondycji, również dziś naturalnie wspomagają naszą odporność i walkę z wieloma chorobami. Miody nazywane "płynnym złotem" powinny stanowić niezbędny element wyposażenia każdej domowej apteczki.

MANUKA - drzewo życia i jeden z symboli Nowej Zelandii


     Krzewy manuka porastają wschodnie wybrzeża obu wysp Nowej Zelandii i południowo-wschodniej Australii. Nazwa manuka pochodzi z języka plemienia Maori (mānuka) i używana jest głównie w Nowej Zelandii. Oryginalny miód manuka powstaje właśnie z nektaru tego krzewu na terenie Nowej Zelandii. Początkowo nie cieszył się on zainteresowaniem ludzi, ze względu na swój bardzo charakterystyczny, nieco gorzki smak. Liczne badania potwierdziły jednak znakomity wpływ miodu manuka na stan zdrowia i sprawiły, że jest on obecnie wysoko ceniony na całym świecie.

Zdrowotne właściwości miód manuka


     Według doniesień naukowych miód manuka ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Jego spożywanie podnosi ogólną odporność organizmu, na czym mi najbardziej zależy w okresie jesienno-zimowym. Wpływa również korzystnie na układ pokarmowy, układ oddechowy i skórę. Ze względu na swoje właściwości zdrowotne zaliczany jest do medical food, czyli pokarmów powodujących poprawę stanu zdrowia. Dzięki swoim unikalny właściwościom miód manuka znajduje zastosowanie również w kosmetyce. 
    Jego unikalne właściwości związane są z bardzo wysoką zawartość MGO - methylglyoxalu, Niewielkie ilości methylglyoxalu występują powszechnie w wielu innych produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, ale to właśnie miody manuka są najbogatsze w ten związek. Miody manuka różnią się pomiędzy sobą zawartością składnika - methylglyoxalu (MGO), które decydują o tym, jak duże właściwości lecznicze posiadają. Im oznaczenie numeryczne MGO na etykiecie jest wyższe (np. MGO 100+), tym potencjalne korzyści wynikające z jego spożywania są większe. Bezpieczny zakres stężenia methylglyoxalu w miodzie manuka mieści się w granicach od 100 mg/kg - do ok. 550 mg/kg. Miody o stężeniu poniżej MGO 100+ nie wykazują znaczących  właściwości, a miody przekraczające znacznie górną granice nie są zalecane.

 ! Koniecznie należy zwrócić uwagę czy miód, posiada certyfikat gwarantujący jego pochodzenie oraz zawartość methylglyoxalu. Oryginalny Miód Manuka z Nowej Zelandii można potwierdzić certyfikatem, który można sprawdzić na stronie: https://www.miodymanuka.pl/sprawdz-certyfikat-mgo

Miód manuka – jak stosować?


     Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem. Wówczas nie zaleca się go rozcieńczać, tylko spożywać w czystej postaci. Mimo, że mód z manuki ma dość intensywny smak został bardzo dobrze przyjemny przez moją rodzinę. Obyło się bez marudzeń i kręcenia nosem, zasmakował wszystkim.
 

  !! Miody Manuka, podobnie jak pozostałe miody, nie powinny być spożywane przez osoby uczulone na produkty pszczele, chorujące na cukrzycę oraz dzieci do pierwszego roku życia. 

 


Miód manuka może być również doskonałym dodatkiem do jesiennych rozgrzewających herbat ziołowych.

Miód manuka - cynamon, goździki, wanilia

      Do wymarzonego słoika przelewamy kilka łyżek miodu manuka i dodajemy szczyptę zmielonego cynamonu, goździków i wyłuskanych ziarenek wanilii. Dodatkowo wrzucamy kilka goździków w całości, laskę cynamonu i wanilii. Ilość składników należy dobrać do osobistych preferencji.

      Tak, przygotowaną mieszankę możemy spożywać bezpośrednio lub dodawać do przestudzonego naparu np. z kwiatów lipy, który dodatkowo łagodzi objawy przeziębienia. Aromatyczna herbata rozgrzewa, poprawia nastrój i wspomaga organizm w walce z jesienno-zimowymi dolegliwościami.
Goździk - świetnie rozgrzeją i pobudzą krążenie, a zawarty w nich eugenol ma silne działanie odkażające i znieczulające.

Cynamon - ma właściwości bakteriobójcze, przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne. Aldehyd cynamonowy wzmaga również odporność, rozgrzewa i poprawia pracę mózgu.

Wanilia - jej aromat poprawia samopoczucie, łagodzi problemy ze snem, a spożywana wanilii działa m.in. rozkurczowo, przeciwzapalnie.
 !!!  Stosowanie wymienionych produktów nie jest wskazane dla osób uczulonych lub borykającymi się przewlekłymi chorobami. 
 

Znacie miody manuka?

Bardzo się cieszę, że tu jesteś! Mam nadzieję, że wpis Ci się spodobał. 
Zapraszam do komentowania tu lub na FB. Pozdrawiam!

2 komentarze:

  1. Przyznam, że wiele już o tych miodach słyszałam dobrego, ale jeszcze sama nie próbowałam. Chyba jednak nadszedł czas, bo przed nami jesień i zima...może nie być łatwo;)
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Miód to produkt, którego nie może u nas zabraknąć. Miodu manuka jeszcze nie próbowałam, ale na pewno nadrobię. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia