Olej słonecznikowy - niebanalny smak i aromat + KONKURS

czwartek, 7 listopada 2019


Olej słonecznikowy obok oleju rzepakowego jest jednym z najpopularniejszych tłuszczów roślinnych stosowanych w naszych kuchniach. Ogólne dostępny, przystępnej cenie jest ceniony przez kulinarnych smakoszy.

Olej słonecznikowy rafinowany i nierafinowane


     Olej rafinowany, czyli tłoczony na ciepło poddawany jest działaniu wysokiej temperatury i substancji chemicznych. Natomiast  nierafinowany, czyli tłoczony na zimno uzyskiwany jest w wyniku obróbki mechanicznej, dzięki czemu zachowują więcej prozdrowotnych właściwości. Możemy go poznać po charakterystycznej ciemnożółtej barwie, wyrazistym smaku oraz delikatnym aromacie.

Olej słonecznikowy i witamina A


     Olej słonecznikowy tłoczonym na zimno wyróżnia się największą zawartością witaminy E spośród wszystkich olejów. W porównaniu do oleju rzepakowego zawiera jej aż dwukrotnie więcej. Witamina E ma silne działanie przeciwutleniające, przeciwdziała starzeniu się organizmu oraz bezpłodności, dlatego często nazywamy ją witaminą młodości i płodności.

Olej słonecznikowy i fitosterole


     Olej słonecznikowy jest również doskonałym źródłem fitosteroli. Codzienne spożywanie fitosteroli zapobiega zmianom miażdżycowym w naczyniach krwionośnych. Jednak należny pamiętać, aby nie przekraczać dziennej dawki tj. do 3 g dziennie, gdyż również jego nadmiar w naszej diecie jest niekorzystny.

Olej słonecznikowy i kwasy tłuszczowe.


     Kwasy omega-3 i omega-6 należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i powinny być regularnie dostarczane do naszego organizmu. Olej słonecznikowy, w porównaniu do innych olejów,  jest najbogatszy w wielonienasycony kwas omega-6. Kwasy te obniżają poziom cholesterolu, wspomagają leczenie zaburzeń hormonalnych, cukrzycy i pozytywnie wpływa na naszą skórę. Niestety wysoka zawartością kwasów tłuszczowych z grupy omega-6 idzie w parze z niewielką obecnością kwasów omega-3.
 

Smakowe oleje słonecznikowe BIO w mojej kuchni


     Olej słonecznikowy ma delikatny smak i zapach podobny do nasion słonecznika, dzięki czemu stanowi doskonała bazę do przygotowanych potraw. Należy również pamiętać, że pod wpływem wysokiej temperatury olej słonecznikowy ulega rozpadowi z uwolnieniem szkodliwych substancji. Dlatego olej tłoczone na zimno należy stosować wyłącznie na zimno, wówczas to w pełni możemy korzystać z ich dobroczynnych właściwości. Doskonale pasują do sałatek i surówek warzywnych, past, dressingów oraz sosów Winegret. Idealnie nadają się również do stosowania na zimno do pieczywa, kasz, ziemniaków, makaronu, serów, ryb oraz mięs. 

     Na rynku znajdziemy zdrowe tłoczone na zimno oleje słonecznikowe, ale również niesamowicie aromatyczne oleje smakowe z naturalnymi dodatkami. Takie oleje pozwolą nam na przygotowanie wyśmienitych potraw oraz wzbogacą nasze kulinarne doświadczenia. W ofercie olejów smakowych BIO firmy SemCo znajdziemy 11 aromatycznych produktów - olej słonecznikowy o smaku czosnku, ostrej papryki, orzecha włoskiego, pieprzu, imbiru, pomidorów, bazylii, prażonej cebuli, borowika, curry oraz trufli.

Olej smakowy

 KONKURS "Oleje SemCo dla każdego!" 


Zadanie:
- wybierz smak BIO Oleju Słonecznikowego od SemCo, który chciałbyś/chciałabyś spróbować i w jednym zdaniu uzasadnij swój wybór. Swoją odpowiedź umieść w komentarzu poniżej lub na FB Mama do Sześcianu.
- bądź z nami na Mama do Sześcianu oraz z naszym sponsorem  SemCo.pl

Nagroda:
 - zestaw 4 BIO Olei słonecznikowych wzbogaconych naturalnym aromatem SemCo

Termin :
 - 07.11 - 21.11.2019

Pełen Regulamin:
- znajdziesz w poście Regulamin konkurs  "Oleje SemCo dla każdego!"




Który smak wybierasz? 


 Bardzo się cieszę, że tu jesteś! Mam nadzieję, że wpis Ci się spodobał. 
Zapraszam do komentowania tu lub na FB. Pozdrawiam!


20 komentarzy:

  1. Nigdy nie słyszałam o olejach smakowych, jestem ich bardzo ciekawa.
    Jako pierwszego spróbowałabym oleju wzbogaconego smakiem cebulki prażonej, bo myślę, że bardzo ciekawie mógłby on wzbogacić smak potraw, a ja lubię potrawy dobrze doprawione.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś uzywaliśmy olejów smakowych i sprawdzały się świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wybrałbym smak Orzech Włoski, ponieważ według mnie jest najbardziej uniwersalny, zwłaszcza jeśli chodzi o używanie tego oleju jako dodatku smakowego do dań zimnych, takich jak sałatki. Inne marki oferujące oleje smakowe ograniczają się zazwyczaj do ostrej papryczki, a nie o to chodzi, żeby wszystko było ostre. Czasami chodzi o delikatne wzbogacenie smaku. I mam nadzieję, że dzięki orzechowemu olejowi mógłbym to osiągnąć :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie się zapowiada, muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja bardzo lubię olej sezamowy. Ma świetny smak i stosuję go do orientalnych potraw.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo chciałbym spróbować oleju o smaku orzechów włoskich. Myślę że świetnie komponował by się z sałatkami oraz nadawałby się do placuszków na słodko. Uwielbiam eksperymentować ze smakami więc taki zestaw to dla mnie raj.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo ciekawy z połączenie placuszków i oleju o smaku orzecha włoskiego
      :)

      Usuń
  7. Ja chętnie sprobowała bym wszystkie wiem, że do sałatek by się dobrze nadały ☺

    OdpowiedzUsuń
  8. Zdecydowanie wybrałabym trufle. Oleje smakowe często robię sama, ale takiego raczej nie uda mi się zrobić. Jestem bardzo ciekawa smaku, już mam w głowie mnóstwo pomysłów na jego wykorzystanie! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Marzy mi się spróbować oleju z aromatem orzecha włoskiego. Dlaczego właśnie ten? Bo nigdy nie widziałam takiego połączenia smaków, a myślę że byłby to fajny dodatek np. Do sałatek. Poza tym bardzo lubię w różnych daniach posmak orzechow.

    OdpowiedzUsuń
  10. A ja bym olej o smaku trufli wybrała i bym moje potrawy nim oczarowała,
    gdyż wiem- ten aromat sprawi, że na twarzach moich "domowych smakoszy" wielkie przepyszne zdziwienie się pojawi!

    Lubię dwa profile jako Agnieszka Szczygieł.

    OdpowiedzUsuń
  11. Trudno jest JEDNYM zdaniem napisać dlaczego kocham kasze, dlaczego BIO Olej Słonecznikowy ORZECH WŁOSKI odnalazłby się w mojej kuchni, dlaczego jego smak by mnie zainspirował, dlaczego wzbogaciłby, odmienił, zaczarował moje kaszowe zupy, koktajle, ciasta, sałatki i kaszotta, dlaczego do tej pory nie miałam okazji się z nim spotkać i dlaczego z całego serca pragnę to zmienić...

    Alicjaruz@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Zdecydowanie ten o smaku imbiru, który przyjemnie rozgrzewa od środka - w efekcie jesienią wszystko jest z imbirem lepsze niż bez, zaczynając od gulaszu warzywnego, przez czekoladę, a na cieście marchewkowym kończąc :-D

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam prażoną cebulkę jako posypkę i dodatek do wielu dań, choć jest łatwa w przygotowaniu, to niezbyt wdzięczna jako wyciskacz łez, dlatego chętnie uniknęłabym tej niezbyt przyjemnej czynności i tym razem wypróbowała ją w oleju, bo na pewno potrawy z nią, a zwłaszcza sałatki, smakowałyby wyśmienicie i podkręciły aromat.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia