Lubisz kosmetyki? Chcesz poznawać nowości? Jesteś łowczynią okazji, która równie chętnie uzupełni swój budżet? Zostań Konsultantką Avon i korzystaj z wielu dodatkowych możliwości. Oszczędzaj na zakupach, zamawiaj produkty ze zniżką i z dostawą bezpośrednio do domu. Zarejestruj się na Konsultantka.pl Avon całkowicie za darmo i ciesz się kosmetykami w super niskich cenach. Rejestracja AVON jest szybka i bezproblemowa, a dalsza współpraca zależy tylko od Ciebie. Nie masz żadnych zobowiązań, to dodatkowe zajęcie, które możesz wykonywać w czasie wolnym. Dołączając do Avon jako konsultantka i pracuj na własnych zasadach.

Oponki serowe z piekarnika.

czwartek, 16 lutego 2017


Dzisiaj zapraszam na szybkie, smaczne i dietetyczne oponki z serem. Najlepiej smakują tuż po przygotowaniu, jeszcze trochę ciepłe z cukrem pudrem lub dżemem.

Uwielbiam tradycyjne oponki serowe opiekane na głębokim oleju, ale dla osób, które nie lubię zapachu tłuszczu i wiszenia nad garnkiem polecam wersję z piekarnika. Jest to również doskonała opcja dla osób, które liczą kalorie i dbających o linie.  


Składniki (na 30 sztuk):
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki śmietany
250 g sera białego chudego
2 jajko
1 żółtka
3 łyżki cukru np. trzcinowego
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Mąkę przesiej z sodą, proszkiem do pieczenia oraz połącz z dwoma rodzajami cukru. Dodaj jajka oraz żółtko, następnie śmietanę i ser biały. Wyrabiaj do uzyskania jednolitego ciasta. Rozwałkuj na grubość 1 cm i wycinaj krążki szklanką, a w środku dziurkę np. kieliszkiem lub nakrętką. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut do zarumienienie. 
 

 Zapraszam również na Klasyczne oponki serowe smażone na głębokim tłuszczu.

Smacznego!
Bardzo się cieszę, że tu jesteś! Mam nadzieję, że wpis Ci się spodobał.
Zapraszam do komentowania tu lub na FB. Pozdrawiam!

5 komentarzy:

  1. Mniam ale narobiłaś mi smaka wieczorową porą :)
    Muszę wypróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Daaaawno nie jadłam oponków...

    OdpowiedzUsuń
  3. strasznie suche wyszły - tak ma być?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przypuszczam, że należy skrócić czas lub zmniejszyć temperaturę pieczenia. Niestety każdy piekarnik ma indywidualne parametry :(

      Usuń
  4. Zrobiłam wszystko wg przepisu i niestety oponki są po prostu niesmaczne soda i proszek aż szczypią w język chyba to niezbyt trafiona mieszanka. Niewiele mają wspólnego z tradycyjnymi oponkami, odradzam ten przepis.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia