Nasiona chia kością niezgody.

czwartek, 19 października 2017

      Drobne nasiona chia uważane są za jeden z najzdrowszych dodatków spożywczych. Jednak warto wiedzieć o nich więcej.
     Szałwia hiszpańska, potoczna nazwa „chia” pochodzi od słowa „chian”, co znaczy „oleisty”. Roślina pochodzi z południowego Meksyku i Gwatemali, a była uprawiana już przez Azteków, zanim Krzysztof Kolumb dopłynął do wybrzeży Ameryki. W Europie pojawiła się dopiero w 2009 roku, gdy Unia Europejska uznała nasiona za produkt spożywczy i pozwoliła na stosowanie ich jako dodatku do chleba (maksymalnie 5% jego całkowitej masy). Dalsza kariera niewielkich nasionek była oszałamiająca, polubili je szczególnie fani zdrowej żywności.

Co za dużo, to nie zdrowo!

     Nasiona chia są prawdziwą witaminową petardą. Zawierają spore ilości wapnia, błonnika pokarmowego, kwasów omega-3 i omega-6 oraz witamin A, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelaz. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów spowalniają efekty starzenia, obniżają poziom trójglicerydów i szkodliwego cholesterolu, a także wspomagają walkę z cukrzycą i poprawiają perystaltykę jelit. 
     Okazuje się jednak, że ta witaminowa bomba może w nadmiernych ilościach wywoływać działanie niepożądane. Nie jest zalecane spożywanie nasion chia przez każdego oraz w dozwolonej ilości. Powinni z nich zrezygnować alergicy, osoby z zaburzeniami trawienia i z chorobami autoimmunologicznymi. Nasiona mogą nasilać działanie leków obniżających ciśnienie, zmniejszyć krzepliwość krwi i zwiększyć ryzyko krwawień oraz zwiększyć aktywność leków kontrolujących poziom cukru we krwi. Olej z nasion chia może mieć działania antynowotworowe w przypadku tkanki gruczołowej piersi, ale zawiera też kwas alfa-linolenowy ALA, który może być problemowy u osób znajdujących się w grupie ryzyka zachorowania na raka prostaty. Należy pamiętać, że nasiona wpływają również na gospodarkę hormonalną i zaburzają gospodarkę estrogenową. 

Pudding z nasionami chia z malinami w syropie

Pudding chia jest pyszny w każdym wydaniu


     Z szałwii hiszpańskiej najczęściej przyrządza się dietetyczne, lekkie desery, ale równie popularne są ciasteczka, ciasta i pieczywo z dodatkiem tych nasion. Niewątpliwie dużą zaletą puddingów z chia jest ich łatwość przygotowania oraz możliwość wszechstronnych modyfikacji. Jednym z najpopularniejszych przepisów na wykorzystanie w nasion w deserach jest mleczny pudding. Bazą oczywiście są nasiona, które dodajemy do mleka (krowiego lub roślinnego), jogurtów naturalnych lub wody, soku. Nasiona w połączeniu z płynem pęcznieją i otrzymujemy pyszną przekąskę. Nasiona chia najlepiej zalać mlekiem na wieczór i zostawić na całą noc w lodówce. Pamiętając o dobrym wymieszaniu naszego deseru. Kolejny krok to dodanie ulubionych dodatków i tu możemy zaszaleć.

Pudding z nasionami chia
1 szklanka mleka/ kubeczek 180 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki nasion chia,
dodatki - dowolne, sezonowe owoce, płatki, bakalie itp.
łyżeczka miodu 

     2 łyżeczki nasion zalej mlekiem/jogurtem i intensywnie wymieszaj, a następnie wstaw do lodówki na kilka godzin np 3-5 lub na całą noc. Po około 15 minutach wymieszaj swój pudding, ja czasami o tym zapominam i nic złego się nie dzieje. Następnie dodajemy miód, mieszamy i serwujemy z ulubionymi dodatkami. Owoce możemy rozgnieść, pokroić lub zblendować na gładką masę. Nasz pudding możemy umieścić na dole lub górze warstwy owocowej, posypać bakaliami lub płatkami.
Smacznego!
Pudding z nasionami chia z musem brzoskwiniowym
Pudding z nasionami chia i kiwi
Pudding z nasionami chia z jogurtem bananowym
Przekąska do pracy

A jaki jest Twój ulubiony przepis?

4 komentarze:

  1. Wszystko wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej Kochana ! ;-* Przepraszam że mnie tu ostatnio nie było ;-( Ale brak czasu na wszystko ;(
    Postaram się nadrobić Twojego i swojego bloga ! :*

    a ja jeszcze nie robiłam puddingu z tych nasion ;( aż wstyd :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kochana widzę ile podróżujesz, to zazdroszczę, a pudding zawsze jeszcze można zrobić :)

      Usuń

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia